luni, 31 mai 2010

Cât durează cariera în IT?

IT-ul este unul din lucrurile care merge bine în zilele noastre. Multe firme străine și-au deschis sucursale și centre de dezvoltare în România pentru că oamenii (mâna de lucru) sunt bine pregătiți și acceptă salarii mici. Românii au prins mișcarea din zbor și au ales să studieze calculatoarele și tot ce ține de ele. În fiecare an mii de potențiali programatori termină facultatea și alte câteva mii abia o încep, dar cum mai tot studentul lucrează îi putem număra și pe ei.

Deocamdată piața forțelor de muncă pare să aibă loc pentru toți doritorii. Problemele apar însă la câțiva ani după prima angajare pentru că o dată cu angajarea scad drastic șansele de a învăța ceva nou (și aici mă refer la domenii mari incluse în IT: limbaje de programare, tehnologii, tehnologii web, sisteme de operare, baze de date, etc.). Însăși școala este diferită peste generații succesive pentru că dezvoltarea IT-ului este încă foarte rapidă. Deci marea majoritate a programatorilor se trezesc după câțiva ani de muncă depășiți de generațiile mai tinere? Computing Community Consortium anunță că până în 2018 ocupațiile legate de IT și matematici vor înregistra o creștere de 22.2%. Dar cât de curând valurile de absolvenți și de studenți vor reuși să ocupe toată oferta?

Diferențele între cei foarte tineri și cei cu ceva experiență nu se rezumă doar la vârstă, diversificare și capacitatea de a învăța ceva nou. Se pune (mereu) și problema banilor. Orice angajator va prefera pentru un post cu responsabilitate mică și medie un student sau un proaspăt absolvent care va fi mult mai entuziast și mai puțin pretențios în privința remunerației. Posturile de conducere poate vor rămâne în apanajul experienței, dar și aici cei tineri vor avea prioritate. IT-ul cere ore suplimentare, termene presante și muncă de rutină, deci angajatorul nu va fi interesat de o experiență bogată și variată, dar costisitoare. Vor fi preferați cei fără obligații familiale, cei dispuși să-și sacrifice tot timpul și toată energia, iar salariile vor rămâne blocate la un anumit nivel. Unde se vede un programator peste 5 ani? Cândva era una din întrebăriile unei platformei de recrutare online. Dar peste 15?

IT-ul cere învățare continuă și activă. Nu este suficient să citești articole de specialitate și să fii la curent cu ce se mai întâmplă prin urbe. Trebuie practică. Ori un loc de muncă nu te va pregăti niciodată pentru tot ce este nou și te poți trezi peste ceva vreme că abilitățile tale (teoretice și practice) nu mai folosesc nimănui. Și cât de ușor este s-o iei de la început la 40 de ani? De fapt, nici doritorilor de începuturi noi nu li se oferă o șansă dacă au depășit stadiul de proaspăt absolvent. Am încercat-o pe pielea mea la ultimele târguri de slujbe de anul acesta. Refuzul a fost de nezdruncinat chiar dacă am fost de acord cu un salariu de începător. Alternative încă nu caută nimeni, deși din ce in ce mai mulți încep să se sesizeze că slujbele în IT sunt pe sfârșite și încă nu au produs nici un pensionar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine