joi, 5 august 2010

Femeie vs. Bărbat

 - Nu mi-am dorit niciodată să fiu bărbat, dar mi-ar fi fost mai ușor dacă aș fi fost.

El își scufundă privirea în paharul cu bere rece, așteptând să se scurgă una din picăturile formate pe pahar. Când ajunse pe masă, o strivi cu arătătorul, bucurându-se de răcoarea ei.

 - Tata m-ar fi înțeles mai bine, frate-miu m-ar fi plăcut mai mult, mamei i-ar fi fost mai ușor. N-ar mai fi ieșit scandal când primeam haine de la frate-miu sau de la văru-miu și protestam că nu sunt haine de fată.

Îi venea să-și gâlgâie berea fără să se uite la ea nici un pic, dar ar fi trebuit s-o privească în ochi, s-o îmbărbăteze, s-o țină de mână măcar. S-o îmbărbăteze.. asta nu l-ar fi trădat?

 - Apoi și-n școală mi-ar fi fost mai ușor. L-aș fi putut pocni pe ăla care m-a luat pe sus și m-a ținut suspendată peste balustradă pentru că nu vroiam să chiulesc. I-aș fi tras un pumn zdravăn și n-ar mai fi îndrăznit să-și bată joc de mine. Așa a trebuit să mă mulțumesc cu a-l urî din toată inima și a-mi ține cu disperare fustă lipită de mine.

Nu mai rezistă. Bău cu înghițituri mari și mai ceru încă una. Chelnerul se uită și la ea, dar paharul de limonadă aproape plin îl convinse să nu mai zică nimic. El își frânse mâinile și o apucă de un deget. Avea degete reci și umede, mici ca de copil, cu unghii rotunde și vopsite într-o culoare al cărei nume nu-l știa.

 - Nu l-aș fi iubit. Nu, dacă eram bărbat nu l-aș fi iubit. Și sigur n-aș fi suferit atât sau poate aș fi făcut-o, n-aș fi vrut să fiu unul dintre nesimțiții ăia care uită a doua zi. Da, aș fi suferit și aș fi scris despre asta. Întotdeauna suferința bărbaților e apreciată, în timp ce a femeilor e doar văicăreală ieftină.
 - Ascultă, tu chiar crezi ce spui? Chiar ți-ar fi fost mai ușor să fi bărbat? Adică știu că profesia aia a ta ar da mai bine pe un bărbat și că probabil te-ai fi descurcat mai ușor în școală, dar sunt multe lucruri pe care nu le știi despre noi. Uite, închipuie-ți că ești în locul meu. Cum ai cere o femeie de nevastă? Cum ți-ai învăța puștiul să dea pumni?
 - Nu știu, adevărul e că nu știu.

Se ciondăneau mereu pe tema asta. Le erau viețile atât de aglomerate încât orice fel de evadare, chiar și în tabăra celuilalt sex, părea o soluție bună. Îl strânse de deget și îi zâmbi pentru prima dată în acea seară. Avusese o zi grea și era obosită. El se lupta cu aceleași frustrări ca-n fiecare zi. Se priviră pentru o clipă în ochi, căutând răspunsuri, apoi zâmbiră și-și strânseră mai departe degetele până când chelnerul sosi cu cea de-a doua bere și le destrămă idila falangelor.

2 comentarii:

  1. sunt si baieti slabi... sau cel putin care au fost slabi odata :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu spun neaparat ca e mai usor sa fii barbat, zic doar ca ei au fost construiti diferit (mai saraci in nuante). Marea victorie e sa realizam ca suntem alta specie, traim, simtim si gandim altfel, si ca nu ne putem intalni decat rar in anumite puncte. Asta daca avem cu adevarat noroc.

    RăspundețiȘtergere

Etichete

atitudine (312) viata (297) fotografii (296) recomandare (213) timp (133) proza scurta (131) dragoste (127) jurnal (106) căutare (103) video (101) literatura (98) recenzie (96) dorinta (89) peisaje (80) amintiri (78) Despre locuri si orase (77) călătorii (75) roman (69) film (64) feminin (62) eseu (60) contrasens (56) Bucuresti (54) România (53) poezie (51) muzică (46) portret (44) poveste (44) instantaneu (43) primavara (39) sarbatoare (39) Tams (37) copilărie (36) animale (31) vacanță (31) educatie (30) incredere (29) toamnă (29) campanie (24) turism (24) targ (23) aniversare (22) arta (19) concert (19) propunere (18) relatii (18) Adena (17) muzeu (16) responsabilitate (16) animatie (15) expozitie (15) joc (14) colectie (13) voluntar (11) model (10) Cortázar (8) Simone de Beauvoir (8) Milan Kundera (7) ReUseMe (7) Mihail Bulgakov (6) Kawabata (5)

Creative Commons License

Arhivă blog

Despre mine